BIEŻĄCY ROCZNIK 2013

  • 25 (302)
  • 26 (304)

    POPRZEDNIE ROCZNIKI

  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis

    Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica

    W tym dziale znajdą Państwo informacje, pliki i formularze potrzebne do złożenia pracy w celu opublikowania jej w naszym czasopiśmie

    Prace można wysyłać elektronicznie na adres podany obok, po prawej stronie.

    Prace powinny zawierać…

    Zasady kwalifikowania i recenzowania prac:

  • Do oceny każdej publikacji powołuje się co najmniej dwóch niezależnych recenzentów spoza jednostki.
  • W przypadku tekstów powstałych w języku obcym, co najmniej jeden z recenzentów jest afiliowany w instytucji zagranicznej innej niż narodowość autora pracy.
  • Autorzy pracy i recenzenci nie znają swoich tożsamości.
  • Nazwiska recenzentów poszczególnych publikacji/numerów nie są ujawniane. Raz w roku redakcja podaje do publicznej wiadomości listę recenzentów współpracujących (w ostatnim numerze oraz
    na stronie internetowej).
  • Recenzja ma formę pisemną na formularzu, którego wzór znajduje się na tej stronie poniżej.
  • Praca zostaje zaakceptowana do druku wyłącznie po uzyskaniu dwóch pozytywnych recenzji.
  • Główny autor przed wydaniem numeru otrzymuje tzw. „szczotkę” do korekty autorskiej, którą potwierdza stosownym oświadczeniem (druk znajduje się na tej stronie poniżej).
  • Każdy z autorów otrzymuje bezpłatny numer zeszytu z wydrukowaną pracą.
  • Redakcja pragnie uczulić głównych autorów nadsyłanych prac odnośnie zasad etycznego postępowania przy publikowaniu wyników badań. Szczególnie należy zwrócić uwagę na przypadki tzw. ang. ghostwriting i guest authorship.

    Z ghostwriting mamy do czynienia wówczas, gdy ktoś wniósł istotny wkład w powstanie publikacji, bez ujawnienia swojego udziału jako jeden z autorów lub bez wymienienia jego roli w podziękowaniach zamieszczonych w publikacji. Z guest authorship (honorary authorship) mamy do czynienia wówczas, gdy udział autora jest znikomy lub w ogóle nie miał miejsca, a pomimo to jest autorem (współautorem) publikacji. Tego rodzaju postępowanie jest przejawem nierzetelności naukowej, a wszelkie wykryte przypadki będą demaskowane, włącznie z powiadomieniem odpowiednich podmiotów (instytucje zatrudniające autorów, towarzystwa naukowe, stowarzyszenia edytorów).

  • Pliki do pobrania:

    Redakcja serii:

    Agricultura, Alimentaria, Piscaria

    tel. 91 449 64 04
    mail: fputs@zut.edu.pl
    ul. Słowackiego 17
    71-434 Szczecin

    Redakcja serii:

    Zootechnica

    tel. 91 449 68 02
    mail: redakcja.zootechnica@gmail.com
    ul. Doktora Judyma 10
    71-466 Szczecin

    Wydawca:

    Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
    al. Piastów 17
    70-310 Szczecin